17 grudnia 2016

BLOGMAS #17 RECENZJA BATONÓW RAW SUN BITE


Witajcie Kochani!
Dziś zrecenzuję dla Was sześć batonów naturalnych marki Raw Sun Bite. Myślę, że składy mają rewelacyjne, dlatego warto się na nie skusić. Ja z czasem chciałabym się w większości na takie słodycze przerzucić. Napiszcie mi czy znacie tą markę, te batony.


Kupiłam je w Piotrze i Pawle, na dziale ze zdrową żywnością. Każdy kosztował, jeśli dobrze pamiętam, 6.99 zł. Trochę dużo ale za dobre składniki się płaci. Każdy ma 50 g i jest zapakowany w folię z papierową etykietą. Niestety niebieski batonik, który możecie zobaczyć na zdjęciu był już popsuty jak go otworzyłam. Co tylko pokazuje, że są one na prawdę naturalne bez żadnej chemii.

BAOBAB I MANGO:
Pachnie jak typowy baton daktylowy. Jest twardy, trudno przeciąć go nożem ale łatwo się gryzie. Wyczuwam w smaku mango ale nie pachnie nim. Jest słodko-kwaśny. Smakuje mi, jest naprawdę dobry. Baton jest treściwy, nawet zapychający więc dobrze się sprawdzi jako przekąska. Mam nawet wrażenie, że mój organizm myślał, że jem jakiś słodycz. Wiecie ten mniej zdrowy.
Skład: Daktyle, Migdały, Mango(10%), Sok jabłkowy, Baobab(6%), Turmerik((0,5%).
Baobab - jest bogatym źródłem witaminy C,  błonnika, żelaza, wapnia, fosforu, potasu oraz przeciwutleniaczy.
Turmerik (dowiedziałam się, że jest inaczej kurkuma, co mnie bardzo zdziwiło) - posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.





CHLORELLA I SPIRULINA:
Ma zielony kolor, co jest oczywiste. Delikatny zapach daktyli. W smaku czuć spirulinę, ale nie jest ona tak intensywna jak ta w proszku. Dzięki daktylom jest słodszy ale nie za słodki. 
Skład; Daktyle, pestki dyni, figi, morele, migdały, chlorella(2,5%), spirulina(2%), olejek cytrynowy.
Chlorella - Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się z nią równać.
Spirulina - Zawiera cztery razy więcej białka niż mięso, poleca się ją stosować osobom cierpiącym na anemię, ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek. 





JAGODY GOJI I ARONIA:
Pachnie kokosem, jest bardzo słodki, wręcz zasładzający. Smakuje dobrze, kokosowo i ma dobre jagody goji, bo kiedyś je jadłam i były niedobre. 
Skład: Daktyle, migdały, jagody goji (10%),  żurawina, wiórki kokosowe bio, aronia sproszkowana (
5%),
Jagody goji - są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.





KAKAO I MACA:
Jest w smaku bardzo kakowy, nie czuć nawet daktyli. Nie jest za słodki, trochę gorzki przez zurowe kakao. Gdzie niegdzie natrafiamy na orzech. 
Skład: Daktyle, orzechy nerkowca, migdały (16%), ziarno kakaowca bio (4%), sproszkowane ziarno kakowca (6%), maca bio (3%).
Maca - dostarcza organizmowi dobrze przyswajalne białko, przez co zalecana jest dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego, wzmacnia organizm, dodaje energii, poprawia pamięć.
Surowe kakao - zawiera ogromną ilość antyoksydantów, zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, chrom, cynk czy potas. Jednak ziarna kakaowca to przede wszystkim najbogatsze źródło magnezu.






BANAN I CHIA:
Nasionka bardzo się sypią a baton staje się bardzo kruchy. Baton jest mało bananowy, czuć głównie daktyle. Czasem wyczuje się chipsa bananowego.  
Skład: Daktyle, orzechy włoskie, migdały, banan (22%), nasiona chia (4%), białko konopi (10%).
Nasiona chia - dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii, są pełne przeciwutleniaczy, są bogate w wysokiej jakości białka. 




MORINGA I ANANAS:
Smakuje i pachnie dakltylowo. Delikatny posmak ananasa i ostrość na języku, podejrzewam, że przez imbir. Tutaj nasiona chia się nie sypią. 
Skład: Daktyle, orzechy nerkowca, Ananas (10%), Sok jabłkowy, Moringa (4%), Chia (4%), Imbir.
Moringa - zawierają większość potrzebnych organizmowi aminokwasów, przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. 




Podsumowując, wszystkie batony były raczej dobre. Chyba nie mam ulubieńca. Wśzystkie mogłabym kupić ponownie. Podobają mi się składy i wiem, że jest o wiele zdrowsza przekąska niż tradycyjne słodycze. Zdecydowanie polecam, ale tylko jeśli lubicie daktyle. Gdyż większość batonów jest intensywnie daktylkowa.

Napiszcie jak podobała Wam się recenzja, czy skusicie się na nie a może polecicie mi jakieś inne "zdrowsze" słodycze. Chętnie je przetestuje. 



x.o.x.o.
MadzSch93

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz